
Certifieringarna är ett extra åtagande från vår sida eftersom det kräver mer hänsyn till skogens alla värden än vad lagstiftningen kräver. Ett åtagande vi gärna skriver under på! Läs mer om de olika certifieringarna nedan.
PEFC
Grundläggande krav är att den PEFC-certifierade skogsägaren ska:
Bedriva ett aktivt och uthålligt skogsbruk i enlighet med skogsvårdslagen,
skogspolitikens mål och annan relevant lagstiftningUppfylla kraven i Svenska PEFC:s Skogsstandard
Ha en aktuell och certifieringsanpassad skogsbruksplan där det tydligt framgår
vilka områden som har avsatts för natur- eller kulturmiljövårdAnlita PEFC-certifierade skogsentreprenörer, när entreprenör kontrakteras
Acceptera kontroller av det certifieringsparaply som skogsägaren har avtal med och
externa kontroller av den certifieringsorganisation som kontrollerar paraplyorganisationer
Skogsstandarden omfattar tre delar - en standard för skogsskötsel, en miljöstandard och en social standard. Det här kräver standarden i korta drag:
1. Skogsskötselstandard
Skogsskötselstandarden anger riktlinjerna för en ekonomiskt uthållig och skogsproduktion som är anpassad till skogens växtplats. Det innebär till exempel att:
Beprövade skogsskötselmetoder används
Kemiska medel används minimalt
Främmande trädslag används med försiktighet
Hänsyn tas till rennäringen i områden med renbetesrätt
2. Social standard
En säker arbetsmiljö, goda arbetsvillkor, klara avtalsförhållanden och bärkraftig landsbygdsutveckling är några grundbultar i den sociala standarden. Det innebär till exempel att:
Skogsägaren ska sträva efter att behålla och utveckla konkurrenskraft och lönsamhet i sin verksamhet
Skogens rekreationsvärden ska beaktas.
3. Miljöstandard
Miljöstandarden är en del av en bredare strategi för naturvård i Sverige som bland annat innefattar formellt skydd av skogsmark men också skogsägarnas frivilliga avsättningar. Grundprincipen är att generell naturhänsyn tas på all produktiv skogsmark. Standarden kräver bland annat att:
Minst fem procent av fastighetens produktiva skogsmark avsätts för naturvårdsändamål (med undantag för fastigheter mindre än 20 hektar)
Kant- och skyddszoner mot vatten ska sparas
Naturvärdesträd sparas och lövträd gynnas
Fornlämningar får inte skadas
Död ved ska skapas i skogen.
FSC
Ett FSC-certifierat skogsbruk ska långsiktigt ge ekonomisk avkastning och samtidigt ta hänsyn till miljövärden och sociala förhållanden. Biologisk mångfald, ekologiskt värdefulla miljöer och kulturminnen skyddas. Anställda erbjuds avtalsenliga och säkra arbetsvillkor. Samer och allmänhet ges möjlighet till insyn och påverkan. Särskild hänsyn tas vid skogsbruksåtgärder som berör samiska kulturplatser, renbetesområden eller viktiga rekreationsområden.
En FSC-certifierad skogsägare ska skydda sällsynta och hotade arter och deras livsmiljöer genom avsättningar och åtgärder som gynnar arternas överlevnad.
Källa: https://se.fsc.org/se-sv
Plockhugget
Trakthyggesbruk/kalavverkning tillämpas på minst 97% av den brukade skogsmarken i Sverige idag medan hyggesfritt skogsbruk endast tillämpas på 2-3 %. Sedan 1950-talet har kalhyggesbruket omvandlat stora arealer biologiskt rika skogar till planteringar av gran och tall med förhållandevis låg biologisk mångfald. Plockhugget vill stimulera och uppmuntra till att en mycket större variation av skogsbruksmetoder tillämpas. Vii har utarbetat en skogsbruksstandard som inkluderar olika hyggesfria former men vi förordar framför allt det sätt som kallas Naturnära skogsbruk där skogsägaren avverkar färre men större träd och anpassar uttagen utifrån lokala förutsättningar så att naturen kan sköta återväxten.